Witte chocoladecake met mascarpone

Niet zo heel lang geleden (eigenlijk alweer veel te lang geleden bedenk ik mij nu) maakte ik dit mooi en verrukkelijk zacht gebak. Het ziet eruit als een taart, maar is een cake. Dit gebak kun je voor elke gelegenheid maken en is een echt een lust voor het oog. En, natuurlijk wil ik ook dit recept met je delen.

Benodigdheden

Rozenblaadjes
1 eiwit
Blaadjes van 2 knoppen rozen afgespoeld en droog gedept
Fijne tafelsuiker, om te bestrooien

Cakebeslag
100 gram witte chocolade
175 gram boter op kamertemperatuur
200 gram fijne tafelsuiker
3 grote eieren op kamertemperatuur gesplitst
1 theelepel vanille extract
250 gram zelfrijzend bakmeel
1 dl zure room of karnemelk

Witte chocoladeglazuur
175 gram witte chocolade
350 gram mascarpone of ander roomkaas op kamertemperatuur
50 gram boter
1 theelepel vanille extract
300 gram gezeefd poedersuiker

Kwastje
Springvorm 23 cm
Aan de slag

Rozenblaadjes
Klop om de rozenblaadjes te kristalleren het eiwit iets schuimig en strijk het met een kwastje op de rozenblaadjes. Bestrooi ze met suiker zodat ze volledig zijn bedekt en leg ze op bakpapier en laat ze op een warme plaats drogen en krokant worden. Hiervoor heb je minimaal een nacht voor nodig om te drogen. Plaats ze hierna in een droge trommel en bewaar deze op een koele plek.

Cakebeslag
Verwarm de oven tot 180 graden. Vet de bodem en de wanden van je springvorm in, bekleed de bodem met bakpapier en bestuif de wanden met wat bloem.

Smelt voor de cake de chocolade met 1 dl water. Dit betekent dat je de chocolade au-bain-marie moet smelten. Klopt hierna de boter en de suiker met een elektrische handmixer in 5 minuten tot een luchtige massa. Klop er een voor een de eidooiers door, gevolgd door de witte chocolade en vanille. Spatel vervolgens eerst de helft van het bakmeel door het beslag, dan de karnemelk of zure room en tot slot de rest van het bakmeel. Klopt de eiwitten in een schone kom met een schone mixer en spatel als eerst 1/3 door het beslag en “vouw” daarna de rest van je schuim door het beslag.

Giet het beslag in je springvorm en bak deze cake 35 -40 minuten in oven. De cake is gaar wanneer deze terugveert en wanneer de spies schoon eruit komt wanneer je deze er in het midden gestoken hebt. Neem de cake uit de oven en laat deze dan voor 10 minuten afkoelen in je springvorm, waarna je de cake op een rooster legt en volledig laat afkoelen.

Glazuur
Smelt de chocolade voor het glazuur wederom au-bain-marie en laat deze koud worden. Klopt met een elektrische mixer de mascarpone, vanille en boter door de chocolade. Klopt de poedersuiker erdoor tot het een smeerbaar glazuur is.

Zet de taart op een groot bord of taartschaal en bestrijk de cake met het glazuur. Zet deze tot gebruik in de koelkast en strooi voor het serveren de rozenblaadjes op de bovenkant.

Tips
Om deze cake te laten slagen geef ik je nog wat tips. Neem je tijd om geconcentreerd te kunnen werken. Maak deze cake dan ook niet met jengelende kinderen aan je been. Plan er dan 1 dag voor in. Mocht je toch haast hebben dan kun je de rozenblaadjes ook laten drogen in de oven op de laagste stand. Maak gebruik van goede chocolade, witte chocolade met meer dan 25% cacaoboter. Je taart smaakt er echt een stuk lekkerder door. Voor een babyshower kun je de taart uiteraard ook een kleurtje geven door wat druppels bietensap (roze) of een paar druppels blauwe kleurstof toe te voegen aan je glazuur.

Enjoy!

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s