Innerlijke rust & inzicht: Offline in je eentje

Me, myself and I

Ik moet toegeven dat ik best op mezelf gesteld ben. Dit zit van nature in mijn aard. Vroeger als puber vond ik het al fijn om in mijn eentje een boswandeling te maken, alleen op reis te gaan naar mijn tante in Zweden of in mijn eentje ergens koffie drinken. Ondanks dat ik best een leuk clubje vriendinnen had (en nog steeds dezelfde vriendinnen heb én erbij heb gekregen) vond ik het fijn om regelmatig alleen te zijn. Ik hoef mij niet compleet te voelen met anderen om mij heen. Ik kan (al zeg ik het zelf) goed met mijzelf opschieten en maak mij dan ook vooral niet druk wat anderen van mij vinden. Nu met de geboorte van mijn gezin sinds een aantal jaar lukt het mij minder vaak om alleen te zijn en is het drinken van een kopje koffie in alle rust ondertussen een luxe geworden. Toch probeer ik als ik het even kan tijd te pakken om alleen te zijn. Huppakee, de één naar school en de andere naar de crèche. Zonder schuldgevoel, want het levert een hoop op dat alleen-zijn. Heerlijk om even geen rekening te houden met een ander of jengelende kinderen aan je been. In dit artikel waarover ik lang getwijfeld heb om deze te publiceren wil ik toelichten waarom soms alleen-zijn heel fijn kan zijn én nog belangrijker wat het je oplevert.

Niet zielig

Ik kan begrijpen dat we het niet allemaal makkelijk vinden om alleen te zijn. En dat dit best moeilijk kan zijn voor iemand die zich graag onder de mensen begeeft. Het kan te maken hebben met angst. Angst met wat anderen ervan vinden. Zeker in deze tijden waar veel nadruk wordt gelegd op dat het belangrijk is om een druk sociaal leven te hebben. Aan alleen zijn kleeft een etiket van “zielig” en misschien “niet populair” zijn. Het doet je misschien denken aan vroeger op school. Waarbij je misschien niemand had om mee te spelen in de pauze of dat je alleen als laatste op de bank nog zat om gekozen te worden bij gymnastiek. Maar ben je nooit alleen dan is de kans groot dat je je heel vaak aan anderen conformeert. Hierbij kan het zo zijn dat jouw behoeftes ondergesneeuwd raken aan die van anderen.

Intelligentie

Natuurlijk zijn er ook mensen die zich prima kunnen vermaken alleen. Alleen naar de bioscoop, alleen op vakantie, alleen op workshop. Waarom kan de een beter alleen zijn dan de ander? Dit kan te maken hebben met intelligentie. Er is wetenschappelijk onderzoek gedaan over hoe vriendschap en intelligentie ons geluk beïnvloed. Wetenschappers kwamen erachter dat mensen met een hoog intelligentiequotiënt minder gelukkig zijn als zij continu andere mensen om zich heen hebben. Slimme mensen zijn dus graag soms op zichzelf.  Verder heeft het deels met je karakter te maken en kan je jeugd of verleden ook een rol spelen.

 Mooie inzichten

Zoals ik eerder al schreef ben ik soms graag alleen. Deels heeft dat te maken met mijn karakter. Ik spreek echt uit ervaring dat het alleen mij mooie inzichten heeft opgeleverd en nog steeds oplevert. Het alleen zijn levert nog meer voordelen op. Het meer krijgen van zelfvertrouwen, zelfstandig worden, het waarderen van jezelf en het vertrouwen op je gevoel bij het maken van keuzes. Maar er is nog meer, ben je altijd druk in je hoofd en met tien dingen tegelijk bezig? Door op jezelf te zijn creëer je meer innerlijke rust. Door even met niemand te praten (ook niet op social media) heb je meer ruimte om je gedachtes op een rij te zetten om deze rustig te kunnen analyseren. Kortom, het alleen-zijn is een cadeautje.

Leren

Soms alleen-zijn hoeft niet te betekenen dat je je sociale netwerk ineens moet elimineren. Het alleen-zijn kun je leren. Het fijne is dat je kunt starten met kleine stapjes. Ga een keer alleen lunchen, drink eens een bakje koffie in je eentje bij een koffietent in de buurt of maak een keer eens flinke wandeling in je eentje. Zo bouw je het alleen-zijn stap voor stap op en wordt het steeds makkelijker om alleen te zijn. Doe eens gek en neem ook eens een time out op je smartphone. Succes gegarandeerd!

Advertentie

Een reactie op “Innerlijke rust & inzicht: Offline in je eentje

  1. Super mooie blog.ik vind alléén zijn vaak fijn mezelf opladen even geen prikkels even tot rust komen.fijn en zoals vanmiddah opgepast en daarna gekookt voor allen en ben dan kapot wel want voel veel aan van anderen dus al die prikkels even weg is dan fijn.phone uit lekker leuk programma aan of even creatief bezig.

    Fijne avond. Leuk als je me ook toegoegd en wie weet reageerd bij een blog die je aanspreekt🌹🐯🦋🥀

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s