Dé bagel uit Turkije, Simit

Simit is voor mij dé typische hartige lekkernij uit Turkije. In Turkije worden deze sesamringen overal verkocht. In supermarkten, bakkerijen en op straat. Herkenbaar op straat in kleine stands of traditioneel op een groot dienblad gedragen op het hoofd. Simit wordt vooral bij het ontbijt genuttigd met Turkse thee (çay), fetakaas, olijven, tomaat en komkommer. Een Mediterraans ontbijt met de zon op je bord. Hier in het Westen vind je de simit voornamelijk bij Turkse bakkerijen én moet ik toegeven dat deze lang niet zo goed smaakt als dé simit uit Turkije. Deze wordt namelijk gebakken op steenoven. Graag maak ik ze dan ook zelf. Simpel, snel én lekker. Dit recept ligt er al een tijdje, maar vind nu de weg om gedeeld te worden! Ideaal voor een brunch of picknick.

Benodigdheden

1 theelepel suiker of honing
3 theelepels gedroogd gist
500 gram bloem
1,5 theelepel (zee) zout
170 ml appelstroop
250 gram sesamzaadjes

Aan de slag
Voeg in een middelgroot kom de suiker met 50 mililiter lauwwarm water en voeg hierna de gist toe. Los dit samen op en je zult zien dat gistmengsel gaat schuimen. Voeg hierna aan het gistmengsel nog eens 300 mililiter lauwwarm water toe. Pak een ruime kom en voeg hierin de bloem, zout en  water met gistmengsel toe. Kneed het tot een zacht deeg voor 10 minuten. Kneed het tot een rond deegbol besmeer deze met wat olie.  Stop het deeg in een ruime schone kom en dek deze af met een schone keukendoek of plastic folie. Zet het deeg weg op een warm tochtvrij plek en laat het deeg rijzen voor een uur. Je zult zien dat het deeg tot 2 keer zijn omvang zal rijzen.

Verwarm de oven voor op 220 C en bekleed een bakplaat van groot formaat met bakpapier. Kneed het deeg nogmaals luchtig op een licht met bloem bestoven werkoppervlak en verdeel het deeg in 10 even grote stukken. Voeg aan de appelstroop 80 ml  water toe in een grote kom. Leg de sesamzaadjes op een groot bord. Werk met een stuk deeg per keer en gebruik je handen om het deeg uit te rollen tot 55 cm  lange touwen.  Vouw doormidden, zodat twee uiteinden uitgelijnd zijn, til vervolgens het bord op en gebruik je handen om elke rechthoek in een tweestrengig te draaien. Plaats terug op het werkoppervlak en verbind de uiteinden met elkaar tot een cirkel, druk de uiteinden stevig tegen elkaar om te verzegelen. Herhaal met het resterende deeg om totaal tot 10 touwcirkels te komen.

Doop elke ring, eerst in het appelstroop mengsel en laat vervolgens goed afdruipen en doop de ringen hierna in de sesamzaadjes, draai voorzichtig om te coaten. Plaats de ringen op de bakplaat en laat deze nog ongeveer 20 minuten bij kamertemperatuur rijzen. Bak deze sesamringen af voor 15-18 minuten in de oven, of tot ze goudbruin en gaar zijn. Overbrengen op een rooster om af te koelen. Simit kan het beste worden gegeten op de dag  zelf, maar kan ook ingevroren worden.

Enjoy

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s