Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik voel een griepje aankomen. Nu denk ik dat veel mensen én kinderen op het moment geveild zijn door griep. Als werkende moeder zit ik daar eerlijk gezegd niet op te wachten. Ik denk ook velen andere moeders met mij. Want, mama is ziek bestaat niet. Dus, grijp ik momenteel naar de verse gember, kurkuma, citroen en ook de sinaasappels zijn niet aan te slepen. Alles voor de goede gezondheid en de conditie zullen we maar zeggen. Maar alle citroenen en limoenen terzijde, laatst las ik een interessant stuk over het gezond houden van de longen en hoe je deze door voeding in goede conditie kan houden. Uit onderzoek van de Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health is gebleken dat een eetpatroon dat rijk is aan tomaten en fruit, vooral appels, eventuele schade aan de longen kan worden hersteld. Bepaalde nutriënten in deze voedingsmiddelen hebben een herstellend vermogen op de longen. Met schade aan de longen bedoel ik schade door vroegere rookgedrag (ex-rokers), arbeiders die zich blootstellen schadelijke stoffen die worden geïnhaleerd en het leven in drukke grote steden met veel CO2 uitstoot en fijnstoffen.
Een team van onderzoekers ontdekten dat volwassenen die gemiddeld meer dan twee tomaten of meer dan drie porties vers fruit per dag aten een langzamere afname van de longfunctie hadden in vergelijking met degenen die respectievelijk minder dan één tomaat of minder dan één portie fruit per dag aten. De onderzoekers vroegen naar andere voedingsbronnen, zoals gerechten en bewerkte voedingsmiddelen met groenten en fruit (bijvoorbeeld tomatensaus), maar het beschermende effect werd alleen waargenomen in verse groenten en fruit.
Het stuk, die deel uitmaakt van de Ageing Lungs in European Cohorts (ALEC) Study, gefinancierd door de Europese Commissie en geleid door Imperial College London, vond ook een langzamere afname van de longfunctie bij alle volwassenen, inclusief degenen die nooit waren of waren gestopt roken, met de hoogste tomatenconsumptie. Een slechte longfunctie is in verband gebracht met mortaliteitsrisico’s (kans op sterfte) van alle ziekten, waaronder chronische longziekte (COPD), hartaandoeningen en longkanker.
“Deze studie toont aan dat een dieet kan helpen bij het herstellen van longschade bij mensen die zijn gestopt met roken. Het suggereert ook dat een dieet rijk aan fruit het natuurlijke verouderingsproces van de longen kan vertragen, zelfs als je nog nooit hebt gerookt”, zegt Vanessa Garcia-Larsen, assistent professor aan de afdeling International Health van de Bloomberg School en hoofdauteur van de studie. “De bevindingen ondersteunen de noodzaak van voedingsaanbevelingen, vooral voor mensen die risico lopen op het ontwikkelen van ademhalingsaandoeningen zoals COPD.”
Voor het onderzoek heeft het onderzoeksteam in 2002 dieet en longfunctie van meer dan 650 volwassenen beoordeeld en vervolgens 10 jaar later herhaalde longfunctietests op dezelfde groep deelnemers. Deelnemers uit drie Europese landen – Duitsland, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk – vulden vragenlijsten in om hun voeding en algehele voedingsinname te beoordelen. Ze ondergingen ook spirometrie, een procedure die het vermogen van de longen meet om zuurstof op te nemen.
De test verzamelt twee standaardmetingen van de longfunctie: geforceerd uitgeademd volume in 1 seconde (FEV1), die meet hoeveel lucht een persoon in één seconde uit hun longen kan verdrijven; en Geforceerde Vitale Capaciteit (FVC), de totale hoeveelheid lucht die een persoon in 6 seconden kan inademen. De studie gecontroleerd voor factoren zoals leeftijd, lengte, geslacht, body mass index (een indicator van obesitas), sociaal-economische status, fysieke activiteit en totale energie-inname.
Onder ex-rokers was de aansluiting van de voeding-longfunctie nog opvallender. Ex-rokers die een dieet met veel tomaten en fruit aten hadden gedurende de periode van tien jaar ongeveer 80 ml langzamer afgenomen. Dit suggereert dat voedingsstoffen in hun voeding helpen om de schade veroorzaakt door roken te herstellen.
“De longfunctie begint af te nemen op ongeveer 30-jarige leeftijd met variabele snelheid, afhankelijk van de algemene en specifieke gezondheidstoestand van individuen,” legt Garcia-Larsen uit. “Onze studie suggereert dat regelmatig meer fruit eten kan helpen de achteruitgang te verzachten naarmate mensen ouder worden, en kan zelfs helpen om schade door roken te herstellen. Dieet kan een manier worden om de toenemende diagnose van COPD over de hele wereld te bestrijden.”
Om een begin te maken om aan je dagelijks shot aan tomaten te komen zal ik binnenkort een heerlijk tomaat-ei recept met je delen én die appelpauze? Die plan je zelf maar in 😉
Ayşe
Apple & Oats
Bron: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/12/171221101347.htm