Mini pannenkoekjes met ricotta room & honing-oranjebloesemsiroop

Niet zo heel lang geleden was ik aan het logeren bij mijn zusje en maakte zij héérlijke luchtige pannenkoekjes voor ontbijt die zowel bij mij als de kinderen zéér goed in de smaak vielen. Zeg nou zelf, we is er nou niet dol op pannenkoeken..Ik vond het dus leuk om een eigen versie te maken van deze mini pannenkoekjes én een succes was het zeker! Uiteraard wil ik jou niet onthouden van dit recept.

Benodigdheden voor zo’n 20 stuks

Pannenkoekjes

1 theelepel suiker
370 ml water
1 theelepel gedroogde gist
225 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
Snufje zout
50 gram fijne gries
2 eetlepels witte basterdsuiker
Boter/olie
Gehakte pistaches

Ricotta room
250 gram ricotta
60 gram poedersuiker gezeefd
250 ml slagroom
Optioneel: zaadjes uit 6 kardemompeulen fijngemaakt

Honing-oranjebloesemsiroop
350 gram honing
125 ml water
2 theelepels oranjebloesemwater

Aan de slag

Meng voor de siroop de honing met 125 milliliter water in een pan op matig vuur. Breng aan de kook en laat, zonder te roeren, 20 minuten koken tot het is ingekookt en goudbruin is. Laat wat afkoelen en roer er de oranjebloesemwater door. Zet opzij en laat het mengsel afkoelen. Draai voor de ricotta room de ricotta met poedersuiker glad met een keuken- of handmixer. Voeg de room en kardemom toe en mix dit tot een dik mengsel. Let op dat je niet te lang blijft mixen, want er is een kans dat anders het mengsel gaat schiften. Is mij de eerste keer overkomen ;-), dus! Schep vervolgens het mengsel in een kom, dek af en zet het weg in de koelkast tot gebruik. Doe voor de pannenkoeken de suiker in een kom met 60 milliliter lauw water en roer om de suiker op te lossen. Strooi de gist erbij en zet het weg voor zo’n 8 minuten tot het gaat schuimen.Voeg hierna dan nog 310 milliliter lauw water toe en roer goed door. Zeef intussen de bloem, bakpoeder en zout boven een ruime kom en roer er de griesmeel en basterdsuiker door. Voeg het gistmengsel toe en klopt het tot een glad beslag. Dek af met een schone keukendoek of plastic folie en zet het beslag weg op kamertemperatuur voor zo’n 30 minuten. Verhit een ruime tot grote koekenpan op matig vuur. Doe er wat boter of olie in en laat die over de hele bodem van de pan lopen. Schep bolle eetlepels van het mengsel in de pan en bak  in porties  3-4 minuten aan elke kant, tot ze opzwellen, goudgeel en gaar zijn. Voeg na elke bakbeurt wat boter of olie toe. Leg de gebakken pannenkoekjes op een schoon bord en dek deze af met een schone keukendoek terwijl je de rest bakt. Serveer de pannenkoekjes warm, met de ricotta room erop geschept besprenkeld met honing-oranjebloesemwatersiroop en bestrooid met pistaches.

Uiteraard kun je hier ook variëren met wat je huis hebt. Wees creatief!

Enjoy 🙂

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s