De functie van five color food op onze organen volgens de traditionele Chinese geneeskunde

Wij zijn mensen die leven tussen lucht en aarde. Onze natuurlijke leefomgeving is het deel dat de materiële wereld vormt. We worden omringd door kleurrijke planten in de natuur, gehydrateerd en groeiend in het zonlicht en regen. Veel van die planten voorzien ons van voedselbronnen.

De traditionele Chinese geneeskunde (TCM) theorie kijkt naar de relatie tussen mens en natuur die verschillende elementen bevatten. De meesten van ons hebben ee weleens van gehoord. De vijf elementen zijn, hout, vuur, aarde, metaal en water. Het bevat ook de natuurlijke smaken, zuur, bitter, zoet, zout en de vijf kleuren groen, rood, geel, wit en zwart.

De vijf kleuren die in ons dagelijks leven heel bekend zijn, zijn; rood, groen, zwart, wit en geel. Elke kleur heeft effect op een orgaan in ons lichaam en speelt een grote rol op . Het is interessant om te weten dat verschillende kleuren voedsel en hun eigenschappen niet hetzelfde zijn en dat hun effecten op onze organen ook anders zijn.

Rood voedt het hart

Rode kleur: dit voedsel bevat rode bonen, zoete aardappelen, wortels (een groente die de milt versterkt en de lever beschermt), rode dadels, tomaten, meidoorn, rode parika, aardbei, rode peper, ect.

Wit Bevochtigt de longen

Veel voorkomende witte voedingsmiddelen zijn witte bonen, honingmeloen, peer, witte radijs, witte schimmel, champions, rijst, tofu, bloemkool, wilde rijst, bamboescheuten etc.

Geel is goed voor de milt en de buik (maag).

Deze omvatten geel voedsel zoals klis (die geweldig zijn in beenderen stoofpot soep en geweldig voor het elimineren van de milt en maag hitte),  prei, , ananas, pompoen (om insuline te produceren en diabetes gerelateerde symptomen te behandelen), appels, eidooiers, maïs, ect.

Groen voedt de lever

Veel voorkomende groene voedingsmiddelen bevatten groene bonen, spinazie (de meest voedende voor uw lever), broccoli, komkommer, selderij, groene paprika, sla, groene kool. ect.

Zwart voedt de nieren

Deze omvatten zwarte kleur voedsel zoals zwarte bonen, zwarte rijst, zwarte sesam, walnoot (niet zwart van kleur maar voedt de nieren), zeewier, kelp (een voedsel dat ook de longen bevochtigt).

In de Chinese geneeskunde wordt aangenomen dat smaakvoorkeuren die we hebben de behoefte van het lichaam voor bepaalde elementen weergeven. Een voorbeeld hiervan is wanneer we voelen dat er een ‘brandende’ (opwarming) in je buik is en dat je je na het eten van gember en hete pepers heel ongemakkelijk en warm voelt. Aan de andere kant zal je je tevreden voelen en je op je gemak voelen na het eten ervan. Dit komt omdat zowel gember als peper warm voedsel zijn. Hun rol is om nattigheid te elimineren en koude uit het lichaam te verdrijven.

Wat we hiervan kunnen leren, is het belang om zorgvuldig te observeren wat we nodig hebben en wat we in ons dagelijks leven missen en ervoor te zorgen dat we onszelf op het juiste moment aanvullen. Luister naar je lichaam.

Maar vergeet niet dat het hunkeren naar een stuk chocolade (chocolade addict like me 🍫 ) of vet ongezond voedsel een toegeeflijke hunkering is die misschien iets psychologisch voedt en niet noodzakelijk is wat je lichaam nodig heeft. Matiging en weten wanneer u moet stoppen is de sleutel om ervoor te zorgen dat je op geen enkele manier je lichaam schaadt.

Bron: https://m.theepochtimes.com/food-with-five-colors-benefit-health_270425.html

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s