Goede gezondheid, je innerlijke lijf in balans

Vermoeidheid, obstipatie, winderigheid én een opgeblazen gevoel? Allemaal tekenen dat er iets niet in balans is in je lijf. Vervelende kleine ongemakken die je dagelijks functioneren behoorlijk kunnen verstoren spreek ik uit ervaring.  Ik deel een aantal suggesties met jou die mij geholpen hebben en zeker ook  jou kunnen helpen om deze (kleine) ongemakken te laten verdwijnen.

Blijf gehydrateerd

Water is essentieel om voedsel door je spijsverteringssysteem te helpen om in beweging te blijven en om toxines te absorberen die anders in de darmen zouden blijven hangen. Als je niet van gewoon water houd, voeg dan een schijfje citroen, limoen of gember toe en probeer cafeïnevrije kruiden- en fruit theeën of goed verdund vruchtensap. Het is goed om de spijsvertering ’s ochtends een kick-start te geven door een glas warm water met een beetje vers toegevoegd citroensap te drinken.

Probiotica

Je darmen kun je zien als je tweede brein van je lichaam. Er zijn veel dingen die het evenwicht van goede en slechte bacteriën (microflora) in je darmen kunnen verstoren, door een slecht voedingspatroon. We moeten dit evenwicht in balans houden voor een ​​goede spijsvertering. Als de darmen uit balans zijn kunnen de goede bacteriën niet langer gedijen en nemen de slechte bacteriën het over, wat tot allerlei problemen kan leiden. Het nemen van een goed probioticum kan helpen bij het bevorderen van een gezonde darmflora en om het evenwicht te bewaren.

Kies voedingsmiddelen die gemakkelijk zijn voor je darmen om te verdragen

De sleutel voor een ​​gebalanceerd dieet dat deze veel oplosbare vezels moet bevatten die helpen om een ​​gezond niveau van nuttige darmbacteriën te behouden. Voedingsmiddelen die gemakkelijk te verdragen zijn, zijn onder meer groenten, fruit, gemalen lijnzaad, chiazaad en psylliumvezels. Als je merkt dat je last hebt van een opgeblazen gevoel probeer dan vergistbare voedingsmiddelen te vermijden. Vergistbare voedingsmiddelen zijn o.a. bonen, peulvruchten, ui, knoflook en gluten. Probeer ook chemische zoetstoffen te vermijden.

Tijdstip van eten

Wanneer je eet en hoe je eet is net zo belangrijk als wat je eet voor een gezonde spijsvertering. Hou je porties normaal en eet op  regelmatig tijden. Klinkt raar, maar eet bewust en kauw je eten goed, anders moeten je darmen harder werken om het te verwerken. Zorg dat je eet twee uur voor je naar bed gaat niets meer eet, omdat  je dan je lichaam de ruimte en tijd geeft om je voeding volledig te verteren en een betere nachtrust bevordert. Niemand vindt het fijn om met een te volle maag te gaan slapen!

Regelmatige lichaamsbeweging

Oefening helpt ons bij het voorkomen van darmproblemen zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid. Streef ernaar om dagelijks 30 minuten beweging te pakken. Beweging zoals zwemmen, wandelen, joggen, ect, allemaal goede opties. Kies vooral iets dat je leuk vindt, want dan blijf je het langer volhouden.

Wees bewust van je stressniveaus en laat deze niet stijgen

Met de eerste tekenen van stress begint ons lijf stresshormonen te produceren die vervolgens je spijsvertering en je eetlust uitschakelt. Dit kan maagpijn en constipatie tot gevolg hebben. We hebben allemaal een beetje stress nodig om ons op gang te houden, maar het gaat om het vinden van de juiste balans. Manieren om in balans te komen zijn  beweging, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen.

Voldoende slaap

Niemand wordt vrolijk van te weinig slaap. Tenminste ik niet. Van te weinig slaap daalt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam vraagt om energie en schreeuwt vervolgens om snelle suikers. Het gevolg is dat we naar slechte voeding zoals koek, snoep en chocola gaan grijpen.  Je energielevel stijgt dan en daalt weer net  zo hard waarna we nog uitgebluster raken dan voorheen. Probeer dit patroon te doorbreken en probeer voldoende slaap te paken. Hup die smartphone uit en je bed in.

Take care & stay healthy!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s