Parels uit de kringloop…

Al jaren ben ik fan van de kringwinkel! Voor wie denkt dat de kringloop bedoeld is voor de  geitenwollen sokken elite of  armlastige mensen heeft het helemaal mis. Volk, van jong tot oud en van rijk tot arm, iedereen is op zoek naar bruikbare schatten.

Wat voor pareltjes ik daar heb gezien, telkens weer kijk ik mijn ogen uit wat er voor moois te zien en te vinden is. Laatst zag ik een vintage Frans dressoir met marmeren bovenblad. Ik heb er lang naar staan kijken, maar uiteindelijk niet gekocht (paste niet bij mijn interieur). Verder vind je er authentieke vazen, meubels, porselein, vintage kleding, tassen, schilderijen, speelgoed, boeken, tapijten en ga zo maar door. In een eerdere post van mij heb ik een blog geschreven over minimalisme. Ik ben van nature geen koper en hoef ook niet elk jaar mijn interieur te veranderen.  Als ik toch ergens naar op zoek ben voor mezelf of een cadeau voor iemand kijk ik altijd eerst bij de kringloop. Voor kleine prijsjes heb je vaak hele mooie spullen en vaak ook nog ongebruikt in verpakking. Zo had ik laatst voor een paar euro’s een porselein kop en schotel servies set van het merk Bavaria Germany op de kop getikt, terwijl die best prijzig zijn in een gewone winkel. Daar kan ik dan toch heel eventjes gelukkig van worden. Nu zijn de prijzen van een kringloop fijn en klein, maar voor mij zijn er meerdere redenen om eerste te gaan kijken bij een kringwinkel als ik iets nodig heb.

Sociale tewerkstelling

Iedereen die iets koopt bij of schenkt aan een kringwinkel draagt meteen bij aan een tewerkstelling van mensen met net dat tikje minder geluk op de gewone arbeidsmarkt. Zij registreren, sorteren en controleren alle voorwerpen die je ons schenkt. Daarna moeten ze ook nog winkel klaar gemaakt worden. Een pak werk! Er werken zo een 5 400 medewerkers bij een kringwinkel, waarvan 80% in het kader van sociale tewerkstelling. Sociale tewerkstelling werd in het leven geroepen voor mensen die om uiteenlopende redenen moeilijk werk vinden op de reguliere arbeidsmarkt. De redenen hiervoor zijn heel uiteenlopend. Een langdurige ziekte, niet voldoende Nederlands spreken, armoede of een laag zelfbeeld. De Kringwinkel geeft hen werk op maat en de kans om werkervaring op te doen. Zo kunnen ze niet alleen genieten van een regelmatig inkomen, maar ook van sociale contacten en krijgen ze de kans om hun talenten te ontwikkelen. Indien nodig leren we onze medewerkers de technische, sociale en taalkundige vaardigheden die nodig zijn voor het uitvoeren van hun functie. Daardoor maken ze meer kans om door te stromen naar de reguliere arbeidsmarkt.

Duurzaam

De afvalberg wordt verkleint door te kopen bij een kringwinkel. De kringwinkel geeft herbruikbare spullen een tweede leven.  Medewerkers van een kringwinkel zamelen gebruikte spullen in en sorteren ze grondig. Wat levert dat op? Heel veel! Naast de verkoop van tweedehands spullen redden zij op die manier ook jaarlijks zo’n 73 ton goederen van de afvalberg. Geef jij soms iets aan of koop je soms iets tweedehands bij de kringwinkel? Super! Da’s dubbele winst voor het milieu. Dankzij jou belanden die dingen niet op de afvalberg en moeten er geen nieuwe producten geproduceerd worden. Bewust en duurzaam kopen dus.

Betaalbaar voor iedereen

Er wordt korting gegeven op goedkope spullen voor wie het financieel moeilijk heeft. Bij de kringwinkel kan iedereen, ook zij met een beperkt budget, kwaliteitsvolle dingen kunnen vinden. Zo heeft iedereen heeft recht op leuke, maar toch goedkope spullen. Mensen die het  financieel moeilijk of een laag vervangingsinkomen hebben kunnen extra korting krijgen in de kringwinkel indien je bent doorverwezen door een OCMW of een andere sociale dienst. Zo kan iedereen plezier beleven van goedkope spullen uit de kringwinkel. Mocht jij nog spullen en/of meubels wegdoen? Doneer ze aan een kringwinkel.

Het kopen en doneren aan een kringwinkel is een goed doel op haar eigen zoals je hebt kunnen lezen. Ben je nog ergens speciaal naar op zoek? Loop dan eens een keer een kringwinkel bij jou in de buurt binnen. Misschien dat je er wat moois vind. Be warned en koop met mate!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s