Voedingskeuzes tijdens de Ramadan

Wat gaat de tijd snel! Over een kleine maand staat ons weer een mooi gezegend maand te wachten.  De Ramadan. Een maand van opoffering en bezinning zijn voor ons moslims de kernwaarden van de ramadan. Het is een maand van tolerantie, liefdadigheid, verbroedering, bezinning en verdraagzaamheid. Een reiniging van lichaam en ziel.

Een maand waarbij wij als moslims vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Geregeld krijg ik tijdens deze periode dan de vraag: is het niet moeilijk om zo lang niet te mogen eten en drinken en hoe houden jullie dat vol? Ik moet eerlijk toegeven dat ik mij alerter en fitter voel gedurende deze periode. Het geeft mij lichaam en geest de ruimte om tot bezinning te komen. Om de vastenuren goed door te kunnen komen is het voor mij een must om bewust na te denken over mijn voedingskeuze tijdens de uren dat ik wel mag eten. Door bewust te eten en te drinken maakt het volhouden voor mij, zowel mentaal als fysiek gemakkelijker. Omdat ik er belang aan hecht dat ook jij en jouw gezin deze maand goed en gezond mag doorkomen, deel ik graag ook mijn tips/adviezen wat betreft voeding- en drankkeuzes tijdens de Ramadan.

Tijdens onze vastenuren kun je je tijd gebruiken om je gezondheid te verbeteren als je je bewust bent van je keuzes die je maakt wat betreft voeding en drank.  Wellicht ben je wat onwetend over wat jou lichaam nodig heeft en het is heel goed mogelijk dat je je lichaam en je gezondheid daarmee verzwakt gedurende deze maand.  De keuze is echter aan jou. Dit klinkt misschien hard, maar het is niet alleen het snelle dat bijdraagt ​​aan een goede gezondheid, maar het is wat wordt geconsumeerd in de niet-nuchtere uren. Je kunt het meest profiteren van het vasten door meer te investeren in je planning van het voedsel dat je kiest om te consumeren en de hoeveelheid voedsel dat je consumeert. Het is een mooie, gezegende maand en je kunt jezelf een gunst doen om je fysiek, mentaal, geestelijk goed en fit te voelen door simpelweg je lichaam te voorzien van voeding dat het nodig heeft.

Kleine quote: “Bij aan het vullen van je auto die rijdt op benzine, ga je niet vullen met dieselolie. Doe je dit namelijk wel dan is de kans groot dat je auto daar ongelukkig van wordt en slecht zal functioneren”. Dit wil je natuurlijk niet.

Ons lichaam is niet anders, als we het op de verkeerde manier voeden, zal het ons op elk niveau uitputten en zal het lichaam niet optimaal functioneren. Ik weet zeker dat we ons allemaal een tijd kunnen herinneren waarin (misschien hedendaags nog steeds), zittend tussen familie of vrienden tijdens Iftar, een tafel gedekt met een enorm verscheidenheid aan maaltijden en dat je een hap van alles wilt nemen, terwijl je maag iets anders helemaal zegt. Het zijn zulke tijden dat de avond eindigt met een gevoel dat je zo vol zit dat je je ongemakkelijk en traag voelt en bijna in slaap valt. Dit betekent dat je gewoonweg teveel hebt gegeten en dat je ogen op dat moment groter zijn dan je maag. Er wordt gezegd dat te veel eten niet alleen het lichaam kan schaden, maar er wordt ook gedacht een blokkering van je “spirituele” groei en gedurende de maand Ramadan is dit niet echt de bedoeling. Teveel eten maakt niet alleen dat je je ongemakkelijk voelt, maar maakt je ook lui.

Als je gedurende deze tijd gezond en actief wilt blijven is het van belang om een ​​uitgebalanceerde dieet te volgen dat minder dan een normale hoeveelheden. Je dieet moet eenvoudig zijn en niet te veel verschillen van de normale dagelijkse variatie aan voeding.

Voeding die je gedurende deze maand beter kunt vermijden

  •  Gefrituurd voedsel
  •  Suikerrijk voedsel; baklava, toetjes, koekjes, snoep. Natuurlijk hebben allemaal wel eens behoefte aan een traktatie en we moeten onszelf deze verwennerij niet ontzeggen, maar kies uit de vele verscheidenheid aan gezonde keuzes die tegenwoordig beschikbaar zijn. Je kunt ook iets hebben zoals een vanille-kokosnootyoghurt of wat zelfgemaakte suikervrije koekjes of cakes. Het eten van gedroogde vruchten is een geweldig alternatief met het extra gezondheidsvoordelen.
  • Vet (gekookt) voedsel; maaltijden die rijkelijk zijn bereid met roomboter, vette gebakjes,. Grill je vlees en kip en maak je eten licht olijfolie. Kies om te grillen of bak je eten in plaats van frituren, want het is gezonder en het helpt de smaak en originele smaak van het eten behouden. Maak gebruik van verse smaakmakers zoals tuinkruiden, knoflook, uien e.d.
  • Cafeïne; koffie, thee en cola. Kies als alternatief  voor smoothies, kruidenthee, kokoswater, sap van watermeloen.

Er zijn dus voldoende mogelijkheden om een ​​alternatieven te vinden om je in staat te stellen gezondere keuzes te maken en met de hedendaagse mogelijkheid dat iedereen toegang heeft tot internet kun je veel gezonde recepten opzoeken. De sleutel tot evenwicht in onze voeding is variatie, omdat ons lichaam dagelijks minstens 40 verschillende voedingsstoffen nodig heeft om ervoor te zorgen dat we voldoende groeien en een goede gezondheid behouden. Er is geen enkel voedsel dat alle noodzakelijke voedingsstoffen biedt, hoewel de meeste voedingsmiddelen meer dan één voedingsstof bevatten. Een goede gids om alle voedingsstoffen binnen te krijgen is ervoor te zorgen dat je van vijf voedingsgroepen eet.

De vijf voedingsgroepen

Granen; waaronder quinoa, boekweit, zilvervlies rijst, volkorenmeel en aardappelen; dit zijn geweldige bronnen van complexe koolhydraten die ons voeden met een goede energiebron en sommige leveren eiwitten, mineralen en voedingsvezels.

Fruit en groenten; Woudvruchten (blauwe en rode bessen, aardbeien, frambozen, bramen) bevatten bomvol antioxidanten, bananen voor wat kalium en citrusvruchten die ons vitamine C leveren en natuurlijk niet te vergeten dadels, die vol zitten met voedingstoffen. Groenten;  peterselie, koriander, spinazie, snijbonen, aubergine, de lijst is eindeloos. Groenten voorzien ons van vezels, vitamines, mineralen, caroteen, lycopeen en andere fytochemicaliën. Fytochemicaliën zijn stoffen die in bestanddelen van plantaardige voedingsmiddelen zitten. Het woord ‘fyto’ is dan ook afgeleid van ‘plant’. Deze stoffen hebben een positieve uitwerking op de gezondheid van het menselijk lichaam door de biologische activiteit. Een vorm van antioxidanten. We hebben deze nodig om ziekten en zwakte te voorkomen en om te helpen met bestaande gezondheidsproblemen.

Vlees, vis en bonen; een goede bron van eiwitten, mineralen en bepaalde vitaminen. Bonen zijn een uitstekende bron van vezels die we nodig hebben om onze spijsvertering gezond te houden en regelmatige stoelgang aan te moedigen.

Melk en yoghurt; essentieel voor het onderhoud van lichaamsweefsel en verschillende fysiologische functies.

Goede vetten en natuurlijke suikers; deze omvatten, olijfolie, avocado’s, noten, gedroogde vruchten zoals vijgen, dadels, rozijnen en donkere chocolade in kleine hoeveelheden.

Kies vaker voor voedingsmiddelen met een lage glycemische waarde (GI) Voedsel met een lage GI helpt om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden, het hongergevoel te minimaliseren en de eetlust te verminderen zonder overtollige calorieën te produceren. Deze staan ​​bekend als complexe koolhydraten, voedingsmiddelen die helpen om langzaam energie vrij te maken tijdens de lange uren van vasten en die worden aangetroffen in granen en zaden zoals haver, bonen, linzen en basmatirijst.

Het is goed om je maaltijd zo gezond en gematigd mogelijk te houden en dat vult en genoeg energie biedt voor vele uren. Dit is het moment om te overwegen het eten van de complexe koolhydraten, voedingsmiddelen met een lage GI-waarde.

Ter afsluiting een nog een aantal tips

  • Het is echt goed om een ​​paar dadels te eten om het vasten te verbreken, vast aan de profetische tradities. Ze bieden je een verfrissende uitbarsting van de broodnodige energie. Dadels zijn een geweldige bron van vitaminen, waaronder vitamine B-6, en enkele nuttige mineralen zoals kalium, mangaan, koper, ijzer en calcium, die allemaal essentieel zijn voor elk menselijk lichaam. Investeer in goede dadels.
  • Ik maak altijd een voorgerecht van bouillon, getrokken van verschillende groenten met wat vlees aan bot. Breng het op smaak met goede smaakmakers als kaneel en/of kurkuma. Ik maak dan flinke pan waarvan wij 2 à 3 dagen eten.
  • Het eerste wat de meeste doen bij het verbreken van het vasten is meteen veel water drinken. Het is niet slecht, maar tijdens het vasten verlies je veel vocht samen met mineralen. Zeker op warmere dagen. Dit vul je niet alleen aan door water te drinken. Kies als je in de gelegenheid bent voor kokoswater, watermeloen of vers gemaakte smoothie. Deze bevatten vitamines en mineralen die je vochtgehalte goed aanvullen.
  • Maak een weekplanning voor wat je wilt gaan bereiden. Dan kun je gericht boodschappen doen en weet je op voorhand al wat je wilt gaan bereiden. Dit geeft rust en maak de kans groter dat je gezonde keuzes maakt.

Houdt je maaltijd bij het verbreken van vasten echt bij een maaltijd en laat het geen feestmaaltijd worden.

De benadering van de islam omtrent het gezondheid omvat het behandelen van ons lichaam met respect en het voeden daarvan met voedzaam voedsel. Een belangrijk onderdeel van ons leven, volgens de Profeet (vrede zij met hem) is het implementeren van een geschikt dieet. Onze keuze voor gezond eten in plaats van ongezond eten is essentieel voor een goede gezondheid. Dit geldt overigens voor ons allemaal!

Ik wens je alvast een mooi en gezegend Ramadan toe.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s