Tajine van lamsvlees, tomaten, kikkererwten & kaneel

Een veganist of vegetariër zal ik nooit worden daarvoor hou ik teveel van vlees. Niet dat ik nu veel vlees eet, maar door een gerecht vind ik het wel lekker om wat vlees of kip te verwerken. Ik vind het toch een smaakmaker in veel gerechten.  Een beetje gehakt door de spaghetti, een mals gebraden kippenpootje of gestoofd zacht lamsvlees. Yammy! Dat laatste heb ik afgelopen weekend bereid in een soort tajine. Een tajine is een soort stoof-/braadpan gemaakt van aardewerk dat veelal gebruikt wordt in de Noord-Afrikaanse keuken. Tegenwoordig vind je ze hier ook overal. Ik heb geen klassieke tajine, maar wel soortgelijke stoofpan van aardewerk ooit ergens gekocht op een marktje in Turkije en vervult dezelfde functie als een tajine.  Ik heb er lamsvlees in gestoofd met wat heerlijke kruiden en groenten. Het fijne aan dit gerecht vind ik dat je niet uren in de keuken hoeft te staan, maar je gasten of eters toch het idee hebben dat je je enorm hebt uitgesloofd.  Dit gerecht is echt het proberen waard als je even genoeg hebt van de klassiekers als aardappelen, brood en pasta. Mocht je geen tajine of een stoofpot van aardewerk  hebben, geen paniek, de ouderwetse braadpan volstaat natuurlijk ook. Hierbij mijn recept voor een lekkere gerecht in een tajine…

Benodigdheden voor 4 personen

500 gram lamsvlees (aan bot)
750 gram sappige tomaten in blokjes gesneden
200 gram kikkererwten
1 ui
2 teentjes knoflook
1 kaneelstokje
Peper & zout
1/2 eetlepel geraspte verse  gember
1/2 eetlepel geraspte verse kurkuma of 1 theelepel kurkuma poeder                            Handje verse koriander
Plantaardige olie
Optioneel: 1 saffraandraadje

Aan de slag

Verhit de tajine met wat olie. Ik heb olijfolie gebruikt, maar zonnebloemolie kan ook prima. Bak de lamsvlees op middelhoog vuur tot deze lichtbruin is. Voeg hierna de ui, knoflook, kurkuma en gember toe. Bak deze mee met het vlees.  Voeg daarna de tomaten, kikkererwten en het kaneelstokje toe. Voeg eventueel een saffraandraadje toe. Deze geeft een mooie goudgele kleur aan het gerecht. Breng het op smaak met peper en zout en laat het vlees rustig garen voor 1,5 uur tot 2 uur op laag vuur. Kijk wel regelmatig of er voldoende vocht aanwezig is en voeg indien nodig wat water toe, maar de tomaten zouden voldoende vocht moeten leveren voor een mooie lekkere saus. Je zult zien dat het lamsvlees na 2 uur stoven heerlijk zacht is geworden en dat je een mooie saus van tomaten en kikkererwten overhoudt die je samen met het vlees kan opdienen. Garneer het af met koriander en serveer er wat rijst of couscous bij. Ik heb er zelf  als extra wat Griekse yoghurt met een citroenpartje bij geserveerd. Natuurlijk kun je er ook extra groente toevoegen in je tajine zoals broccoli, wortel, bloemkool ect..

Enjoy!

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s