Zachte köfte van rode linzen en bulgur

Het is zomer, het kwik stijgt hier dagelijks tot 30 graden.  Geen spatje regen of verkoeling.  Eerlijk gezegd ben ik dit soort temperaturen hier niet gewend, mij te warm. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar door dit weer is mijn eetpatroon ook heel anders. Ik heb vooral trek in licht eten zoals een salade, lichte pasta, kip of vis. Niet te warm of te zwaar tafelen voor mij dus. Nu ben ik soms ook even uit gegoocheld met het verzinnen van iets nieuws met wat wij al kennen. Nu vond ik laatst nog een oud recept op de plank die verdient om in het zonnetje gezet te worden. Een lekkere lichte kofte van linzen en bulgur geserveerd met wat brood en sla. Snel te maken en ideaal ook om mee te nemen voor een picknick. Dit recept hou ik erin. Niet regelmatig, maar wel tijdens deze warme dagen…. hierbij het recept

Benodigdheden
125 gram fijne bulgur
500 ml water
150 rode linzen
3 eetlepels olijfolie plus extra om te besprenkelen
1 grote ui, gesnipperd
2 teentjes geperste knoflook
1 eetlepel tomatenpuree
1,5 eetlepel Turkse peperpasta ( dikke rode pasta van rode pepers en zout)
1,5 theelepel komijnpoeder
1,5 theelepel paprikapoeder
1 eetlepel vers geperst citroensap
1 theelepel chilivlokken

Om te serveren
Romaine sla
Lente-uitjes gesneden
Vers brood
Wat citroenpartjes

Aan de slag
Spoel de bulgur onder stromend koud water, laat deze goed uitlekken en zet deze weg.
Breng de linzen aan de koop in een pan met 500 milliliter water op matig vuur langzaam aan de kook, dek af en laat het 20 minuten zachtjes doorkoken tot de linzen gaar zijn. Neem de pan van het vuur en roer de bulgur erdoor. Dek het wederom af en zet het weg tot het mengsel dik is. Verhit ondertussen de olijfolie in een kleine koekenpan op matig vuur. Fruit hierin, roerend, 7-8 minuten de ui en knoflook tot deze zacht zijn. Voeg de tomatenpuree, peperpasta, komijn- en paprikapoeder toe en roerbak deze nog 2-3 minuten tot de geuren loskomen. Roer deze pasta door de linzenmengsel en dek de pan weer af en laat het afkoelen. Breng de linzenpasta op smaak met peper en zout en roer wat citroensap en chilivlokken toe. Mocht je het mengsel te droog vinden voeg dan nog wat extra olijfolie toe. Neem steeds 1 eetlepel van het mengsel en rol er balletjes van. Druk er met je duim diepe kuiltjes in. Schik de köfte balletjes op een serveerschaal en besprenkel deze met wat olijfolie. Serveer dit met vers brood, sla, lente-uitjes en citroenpartjes.

Enjoy!

Ps: bulgur en de rode peperpasta vind je in de Turkse winkel net als de rode linzen.  Romaine sla of ook wel baby sla vind je gewoon bij de Ah en Lidl.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s