Even over vorige week…

Onlangs kreeg ik de stembiljetten voor de Provinciale Statenverkiezingen toegestuurd van het Ministerie van Buitenlandse zaken. Klonk belangrijker dan het was. Ik had het gevoel heel ver weg van Nederland te wonen, terwijl ik in werkelijkheid welgeteld 35 km van de Nederlandse grens in België woon. Ik stem al jaren niet en spreek mij politiek weinig uit. Ja ja ik weet het. Als je niet stemt heb je geen spreekrecht. Ik vind het echter wel interessant om het als simpele burger te zien hoe alles evolueert in Nederland op politiek gebied.

Politiek vind ik een groot machtsspel waarbij ik denk dat sommige politici geen ruggengraat hebben of tenminste niet laten zien dat zij er een hebben. En laat ik nou veel waarde hechten aan stevig ruggengraat. Daar baseer ik deels mijn vertrouwen op. Ik zou niet weggelegd zijn voor de politiek. Daar ben ik te eerlijk en te rechtlijnig voor. De manier waarop politiek tegenwoordig bedreven wordt staat mij niet aan. Vorige week zo vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen besluit een doorgedraaide ziekelijke idioot een aanslag te plegen op een tram in Utrecht vol onschuldige burgers. Eenieder was onderweg naar haar of zijn bestemming die abrupt onderbroken werd. 3 doden, 9 gewonden en nog meer burgers in vol ongeloof en verdriet. De dader werd gelukkig gepakt en heeft inmiddels bekend. Media pakt uit “Dader van Turkse afkomst opgegroeid in een Turks probleemgezin pleegt aanslag.” Is de toevoeging  “Turks” in probleemgezin relevant? Is de afkomst überhaupt relevant in deze context? Er zijn heel veel probleemgezinnen (ik ben zelf opgegroeid in een probleemgezin) en sommige van deze uit een probleemgezin dwalen af het verkeerde pad op of gaan voor een beter leven. De dader heeft duidelijk gekozen voor het eerste. Wat je afkomst, situatie of denkwijze ook mag zijn, niemand heeft het recht om een leven te ontnemen. Niemand heeft het recht om geweld te gebruiken. Niemand heeft het recht om jou te schofferen op welke wijze dan ook.

Laat het dan ook niet zo zijn dat deze afschuwelijke daad zo vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen extra campagnevoer opleverde voor een aantal politieke partijen. Forum van Democratie en de PVV begonnen met de opening van het debat op de NOS  meteen met het vingertje naar de (massa) immigranten, moslims met name. Ondertussen is het algemeen bekend dat zij “ons” niet moeten. Immigranten en de kinderen van deze immigranten hebben een laag IQ, werken amper, stelen, plegen aanslagen, brengen schade toe aan onze cultuur en identiteit. Nu kan ik best begrijpen dat het Nederlandse volk zich zorgen maakt over Nederland en de Nederlandse identiteit. En natuurlijk zijn er veel problemen die samenhangen met allochtonen en immigranten, maar laten we ook vooral kijken naar een van de oorzaken. Nederland heeft zich maar al te graag bemoeid met conflicten in het Midden-Oosten. De Arabische Lente toegejuicht. Want, ja het Westen is superieur, het beste volk. We bemoeien ons graag met alles en iedereen die anders leeft dan onze maatstaven. Maar wat heeft de toejuiching van de Arabische Lente ons gebracht? Egypte, Libië, Irak en Syrië  zijn ontwricht en de toekomst voor deze burgers werd uitzichtloos. Misschien hadden deze landen voorheen een louche figuur als leider, maar ik ben van mening dat zij daar beter mee af waren dan de situatie nu. Dan zouden de burgers van deze ontwrichte landen niet massaal een poging wagen om voet te krijgen op Europees grondgebied en wij vervolgens AZC’s niet bekogelen met eieren om duidelijk te maken dat zij hier niet welkom zijn.

Ik probeer mij dan ook in te leven in hun situatie. Wat als het mij overkomt? Stel je voor: Saudi-Arabië valt het Westen binnen, alles wordt hier ontwricht en de toekomst is uitzichtloos. We verlaten huis en haard, we vluchten voor een beter toekomst massaal naar het Midden-Oosten. Eenmaal daar aangekomen worden we met een beetje geluk behandeld als tweederangsburger en anders hebben we pech en worden we aan ons lot overgelaten. Gelukkig, daar is geen sprake van dus hoeven we ons niet in te leven.

Hoe zit het nu dan? Zij alle immigranten hier dan ongewenst? Of alleen de nieuwkomers? Of alle moslims die in Nederland wonen?  Ik weet het soms ook even niet meer. Was vroeger dan alles beter? Dat weet ik niet, maar ik weet wel dat tijden enorm veranderd zijn en dat we ons harder en agressiever opstellen dan ooit. De grens van vrijheid van meningsuiting wordt mijn inziens tegenwoordig ver overschreden waarbij het gebruik van geweld niet wordt geschuwd. Polarisatie, angstzaaierij en spelen op de emotie door media en politici. Het doet ons meer kwaad dan goed.

Ben ik nu bang of borrelt er agressie? Nee verre van, daar ben ik veel te nuchter voor. Ook niet toen karikatuur Wilders als een rijzende zon opkwam. Alhoewel ik denk dat Wilders stilaan zijn valiezen kan pakken en ruimte kan gaan maken voor FvD. Waar ik wel een beetje bezorgd over ben is dat ik het idee heb dat Baudet een verborgen agenda of beter gezegd een verborgen ideologie heeft. Een ideologie waar wij (nog) geen weet van hebben, een ideologie waar Wilders nog een puntje aan kan zuigen. Het denken in rassen en klasse (waar doet dit mij aan denken?). Het begrip Über- en Untermensch tijdens de geschiedenisles vroeger is mij altijd bijgebleven. Is het ongeloofwaardig als ik nu roep dat dit onderscheidt hedendaags nog wordt gemaakt? Bewust en onbewust. FvD behaalt een monsterzege op de Provinciale Statenverkiezingen en Nederland heeft dagen nodig om te bekomen van de dreun die Baudet heeft uitgedeeld. De agressie van menigeen komt naar boven en zelfs Volkert wordt erbij betrokken. Maar mensen toch,  waarom zoveel agressie en haat tegen Baudet? Deze beste man heeft goed ingespeeld op de onvrede, emotie, angst van de burger, waardoor de burger massaal is gaan stemmen voor FvD. Het is toch dé buurman, collega, vriendin, oma, zus, tante (noem maar op) die is gaan stemmen voor FvD? Wij geven FvD toch ruimte om hun ideologie te uitten? En dat mag toch? Vrijheid en tolerantie voor alles hier in Nederland. Behalve als je mening iets afwijkt van de norm.

Terug naar de kern. Mocht de werkelijke ideologie van Baudet waar hij met Nederland heen wilt ooit naar buiten komen en het volk massaal op zijn partij gaan stemmen dan voorzie ik werkelijk gevaar. Het gevaar zit dan niet bij Baudet, maar bij het volk die voor deze ideologie kiest. Het overige volk die niet meer kan doen dan toekijken hoe het gevaar zich zal verspreiden. Gelukkig heb ik buiten Europa ergens nog een pied-à-terre om te schuilen mocht dat nodig zijn. We hebben het ooit eens eerder meegemaakt. Maar hé, ik ben positief ingesteld en denk niet dat het ooit zover zal komen. Ik geef het tijd en zie wel hoe het evalueert. Mocht ik tegen die toch een illusie armer zijn en Baudet grijpt de macht dan denk ik, dat ik Wilders inclusief Henk en Ingrid nog weleens zou kunnen gaan missen.

Ayse

PS: Ik moest dit even van mij afschrijven. Mocht je het nou met mij eens zijn wil je deze blog dan delen via social media? Je kan het natuurlijk ook oneens met mij zijn en ook dat mag je ook laten weten.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s