Positieve mindset, is het glas half vol of half leeg?

Hoe je deze eeuwenoude vraag beantwoord kan een weerspiegeling zijn van je dagelijkse kijk op het leven en je houding tegenover jezelf zou kunnen aangeven of je een optimistisch of pessimistisch persoon bent. Een optimist zou zeggen dat het glas half vol is. Volgens een pessimist is het glas half leeg.

We worden allemaal elke dag wakker en kiezen we of een halfvol glas of een half leeg glas willen zijn. In de wereld waarin we vandaag leven, zijn we omringd met redenen om ons somber te voelen en om een ​​pessimist te worden. Maar het feit is dat optimisme kansen creëert en pessimisme deze doodt.

“… een pessimist ziet de moeilijkheid in elke gelegenheid; een optimist ziet de kans in elke moeilijkheid “. Een beroemd citaat van Winston Churchill.

Er zijn tegenwoordig veel onderzoeken die aantonen dat persoonlijkheidskenmerken zoals deze van invloed kunnen zijn op menig gebied van onze gezondheid en welzijn. Optimisme hangt samen met positief denken en dit is zeer effectief bij het beheersen van onze stressniveau wat gezondheidsvoordelen oplevert. De meeste stress is gevaarlijk voor ons lichaam en kan zich op veel manieren uiten . Verhoogde niveau van stress wordt in verband gebracht met lichamelijke ontstekingen, zwakkere immuunsystemen, toename van hoofdpijn en vele andere symptomen.

Optimistische mensen blijken zich gezonder te gedragen, zij sporten en houden hun gewicht onder controle, omdat ze denken dat dit een positief effect op hun gezondheid zou kunnen hebben. We ervaren allemaal een eindeloze stroom van onuitgesproken gedachten die door onze hoofd gaat en dit is waar positief denken begint. Dit zijn onze automatische gedachten die zowel negatief als positief kunnen zijn. Als je gedachten meestal negatief zijn, is de kans groter dat je pessimistisch bent. Pessimisme is een patroon van negatief denken dat echt kleurreacties op gebeurtenissen afgeeft. Pessimisten kunnen zichzelf catastrofaal vinden of problemen buitenproportioneel opblazen en het slechte verwachten. Dit doemdenken kan ertoe leiden dat je het negatieve vergroot. Als je merkt dat je gedachten meestal positief zijn, ben je meer een optimist en iemand die positief denken beoefent. Optimisme is meer dan alleen de kracht van de geest om een ​​laag humeur te verbeteren en met positieve gedachten die gepaard gaan met positieve veranderingen in de biochemie van je lichaam en negatieve gedachten die neigen tot depressiviteit zowel je humeur als je immuniteit.

Enkele van de vele gezondheidsvoordelen van optimisme zijn:

  • Lagere depressiegraad.
  • Grotere immuniteit, d.w.z. weerstand tegen verkoudheid.
  • Beter psychologisch en fysiek welzijn.
  • Betere coping vaardigheden tijdens ontberingen en tijden van stress. Coping is een begrip uit de psychologie, de manier waarop iemand met problemen en stress omgaat. Het betreft de omgang met alle soorten voortdurende stressfactoren, zoals werkloosheid, ziekte, echtscheiding, pijn of oorlog. Het Engelstalige begrip is afgeleid van to cope with (kunnen omgaan met of opgewassen zijn tegen iets).
  • Betere cardiovasculaire (cardio = hart en vasculair = bloedvaten) gezondheid en een verminderd risico op overlijden als gevolg van hart- en vaatziekten.
  • Een langere levensduur.

Er is een groeiend aantal wetenschappelijke studies die suggereren dat optimistische mensen de neiging hebben langer te leven en een betere lichamelijke gezondheid hebben dan pessimistische mensen.

Een aantal nieuw onderzoek van de Harvard T.H. Chan School of Public Health heeft geconstateerd dat vrouwen die kijken naar ‘de zonnige kant van het leven’ een significant verminderd risico hebben om te sterven aan een ernstige ziekte, in het bijzonder; hartziekte, beroerte, kanker, ademhalingsziekte en infectie.

De studie analyseerde de gegevens van 70.000 vrouwen die deelnemen aan de lopende ‘Nurses Health Study’. Het beoordeelde het niveau van optimisme, samen met andere bijdragende factoren zoals hoge bloeddruk, voeding en lichaamsbeweging in relatie tot mortaliteitsrisico van 2004 tot 2012. De Harvard Gazette rapporteerde dat het meest optimistische een 16 procent lager sterfterisico van kanker had, 38 procent minder risico om dood te gaan van hartaandoeningen, 39 procent minder risico om te overlijden aan een beroerte, 38 procent minder risico om te overlijden aan luchtwegaandoeningen en 52 procent minder risico om dood te gaan door een infectie.

Kubzansky, universitair hoofddocent HSPH van de samenleving, menselijke ontwikkeling en gezondheid heeft aangetoond dat kinderen die in staat zijn om gefocust te blijven op een taak en een positievere kijk hebben op de leeftijd van 7 jaar een betere algemene gezondheid en minder ziektes 30 jaar later rapporteren. Ze heeft ontdekt dat optimisme het risico op een hartziekte met de helft vermindert.

Zoals je hebt kunnen lezen levert positief denken én handelen veel voordelen op. Het is aan jou om die houding aan te nemen of te versterken. Ik deel hier nog een aantal tips die bijdrage kunnen leveren aan een happy you!

Wees dankbaar

Maak een lijst van alle dingen waar je dankbaar voor bent in je leven en dit kan de kleinste dingen omvatten als: “Ik ben dankbaar voor de glimlach die een vrouw me vandaag op straat heeft gegeven.”

Positieve affirmaties

Ik geloof echt dat positieve uitspraken optimistische energie oplevert. Affirmaties zijn een manier om met je gedachten te communiceren, waardoor je de controle behoudt over hoe je je voelt.

Omring jezelf met positieve mensen

Als mensen voelen we van nature de energie van anderen. Wanneer was de laatste keer dat je met een vriendin zat en lachte? Alleen al omringd te zijn met positieve mensen, kan je humeur opkrikken als je niet lekker in je vel zit. Probeer je fysieke gezondheid te verbeteren door beweging (in de buitenlucht), een gezond dieet, goede slaapgewoonten en hygiëne. Hoe beter je je voelt, hoe helderder de vooruitzichten. Hou mensen met negatieve energie op afstand! Het levert je niets op en kost je alleen maar energie. Mensen die niet blij zijn met zichzelf zijn vaak ook niet blij met jou.

Stap uit je comfortzone

Je zult merken dat wanneer we onze omstandigheden moeten verbeteren, we moed nodig hebben. Er is geen betere manier om je zelfvertrouwen op te bouwen dan door iets te doen dat je niet gewend bent, omdat het je echt leert dat je meer kunt dan je denkt dat je kan. Dit sluit de kloof tussen waar je nu bent en waar je zou willen zijn in het leven. Denk aan positieve gedachten over jezelf en anderen.

Sta meer open voor een lach

Geef jezelf toestemming om te glimlachen of zelfs te lachen tijdens moeilijke tijden. Zoek naar humor in het dagelijks leven. Als we lachen voelen we ons van nature minder gestrest. Humor verbetert de werking van het immuunsysteem en helpt u ziektes af te weren.

Oefen mindfulness

Het vinden van manieren om in het moment te blijven, stelt ons in staat om op natuurlijke wijze een herstellende staat te vinden die ons in staat stelt onze lasten te verminderen.

Optimisme is duidelijk een vaardigheid van emotionele intelligentie die zich vertaalt naar meer succes in het leven. Het leven is te kort om ellendig te zijn en overweldigd door pessimisme dus waarom zou je het optimisme niet omarmen.

Uit mijn religie haal ik veel kracht en positiviteit. Ik sta zelf heel positief in het leven en omarm het positivisme dan ook voor de volle 100%. Voor mijn gezondheid en mijn omgeving vind ik dat heel belangrijk. Ik ben gezegend met een goede gezondheid, gezonde partner, kinderen én fijne dierbaren om mij heen met een goed leven. Niets om pessimistisch over te zijn dus!

Sta rechtop, kin omhoog en glimlach..

Bron: https://www.hsph.harvard.edu/news/magazine/happiness-stress-heart-disease/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s