Traditionele Turkse pizza: Lahmacun

Lahmacun (spreek uit: ‘lach-MAA-dzjoen’) staat in ons land bekend onder de naam Turkse pizza. Deze snack is een Midden-Oosterse allemansvriend en bestaat uit een dunne ovale deegbodem belegd met een pittige lams- of rundergehaktmix.

Lahmacun komt oorspronkelijk uit Zuidoost-Anatolië. Het is nomadenvoedsel, bedacht om snel en makkelijk onderweg te maken en met de hand te eten, waar je ook bent. Het is streetfood, oude stijl. Tegenwoordig wordt het in Turkije dan ook verkocht in straatstalletjes. In Nederland vind je het in de Turkse snackbar maar ook in Turkse restaurants, bijvoorbeeld in het klein als voorgerecht.

In het huidige Turkije is Sanliurfa dé stad om lahmacun te proeven. Hier worden elke dag enorme ovens opgewarmd om rond het lunchuur honderden knapperige pizza’s in te bakken, leuk weet je dacht ik zo. Nu ben ik zelf geen grote pizza liefhebber, maar zo een enkele keer paar jaar vind ik het wel leuk om mij te wagen aan deze heerlijke streetfood. Ik moet ook toegeven dat ik de zelfgemaakte variant het lekkerst vind. Mocht je een keer veel tijd over hebben en zin hebben om de keuken in te duiken dan raad ik het onderstaande recept zeker een keer aan. Succes verzekerd!!

Benodigdheden

 • ½ bosje bladpeterselie
 • 2 theelepels chilivlokken
 • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
 • 200 g lamsgehakt (ongeveer 25 procent vet)
 • voor de salade
 • ½ rode ui, gepeld
 • 1 eetlepel sumak (o.a. Turkse winkel)
 • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
 • sap van ½ citroen, plus extra voor erbij
 • voor de bodem
 • 200 g bloem, plus extra om te bestuiven
 • 70 g volkorenbloem (als je een bakplaat gebruikt)
 • voor de topping
 • 2 tomaten
 • 1 rode paprika
 • 75 g paprikapuree (Turkse winkel)
 • 5 teentjes knoflook, gepeld

Aan de slag

Verwarm de oven voor tot de hoogste stand (zo dicht mogelijk bij 300 °C). Leg een pizzasteen, tegel of een bakplaat in de oven zodat deze wordt voorverwarmd.

Zeef de bloem in een mengkom en doe 1 theelepel zout erbij. Maak in het midden een kuiltje en schenk er langzaam 125 ml lauw water in. Kneed het deeg 5 minuten. Bestuif het werkvlak met wat bloem en verdeel het deeg in 4 ballen. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat rusten.

Snijd de tomaten aan de onderkant kruislings in. Doe in een hittebestendige kom, schenk er kokend water over en laat 30 seconden staan. Doe over in een kom met koud water en ontvel de tomaten. Halveer de tomaten en schep de zaadjes er met een theelepel uit. Hak grof.

Verwijder de zaadjes van de paprika en hak grof. Pureer de tomaten en de paprika met de paprikapuree, de knoflook, de peterselie, de chilivlokken, de peper en 1 theelepel zout grof. Doe bij het lamsgehakt en meng goed.

Leg een deegbal op het met bloem bestoven werkvlak, bestuif je handen of een deegroller met bloem en maak van de deegbal een cirkel van ongeveer 25 cm breed en minder dan 5 mm dik. Herhaal met de overige deegballen. Verdeel het lamsmengsel met een eetlepel over het deeg en druk met je handen aan.

Haal de bakplaat uit de oven en bekleed met een stukje bakpapier. Bestuif de bakplaat met wat volkoren bloem. Leg het deeg op het bakpapier en bak ongeveer 5 minuten in de oven tot de randen krokant zijn.

Snijd intussen de ui voor de salade in dunne ringen en doe in een kom. Bestrooi met 1 theelepel zout en de sumak, voeg het citroensap en de olijfolie toe en meng met je handen.

Verdeel de salade over de lahmacuns, besprenkel met wat citroensap en serveer.

Enjoy!

Ayse

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s