Gebakken knolselderij met wortel en dragon uit de oven

De herfstvakantie is inmiddels weer voorbij en het najaar is nu echt begonnen voor mijn gevoel.

De herfstvakantie was ik vrij. Ik heb quality-time met de kinderen gehad, een wandeltocht gemaakt in de Eifel, op visite geweest, visite ontvangen en heel veel gekookt. Naast mijn gezin en werk is koken mijn hobby zoals je weet. Nu de kinderen wat groter worden heb ik steeds meer tijd en zin om uitgebreider te koken en te experimenteren met verschillende recepten. Sinds kort ben ik fan van knolselderij. Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. Een vergeten groente die eigenlijk heel veelzijdig is. Heeft naar mijn idee iets weg van de aardappel. Ik stuitte recentelijk op een recept met knolselderij die ik zelf heb aangevuld hier en daar, wat uiteindelijk een heerlijk gerecht heeft opgeleverd. Restaurantwaardig om toe te geven. Echt de moeite waard om een keer op tafel te zetten. Origineel, makkelijk en goedkoop.  Wat je nodig hebt is wat enkele ingrediënten en een beetje geduld!

Benodigdheden (4-6 personen)

  • 1 hele knolselderij
  • 4 wortels
  • 4 sjalotjes of 2 uien
  • 6 teentjes knoflook gepeld
  • 1 dl zure room
  • 200 g roomboter
  • 1 bundel dragon
  • 4 takjes verse peterselie, fijngesneden
  • 2 citroenen (schil van ½, sap) van 2)
  • Zeezout, peper

Handen uit de mouwen

Verwarm de oven voor op 175 °C. Was alle groenten zorgvuldig. Schil de wortels en snijd deze in grote stukken. Pel de sjalotjes en halveer deze. Pluk de dragon van de stelen. Plaats alle groenten en de dragon stengels in een ijzeren pan en voeg daarbij 50 gram roomboter toe. Breng het geheel verder op smaak met peper en zeezout. Bak de knolselderij afgedekt voor 3 uur in de oven. Klop de resterende boter luchtig en voeg de zure room toe en breng op smaak met peper, zeezout en citroensap. Serveer het gerecht op een dienblad of groot rond bord. Snij de knolselderij in vieren net als een gepofte aardappel.  Top af met de zure roomboter en strooi daarover fijngesneden peterselie, dragonblaadjes en citroenschil.

Enjoy!

Ayse

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s