Lam geslagen over de onzin van eten…

Figuurlijk dan hé, ben gelukkig bij volledig bewustzijn. Waar ik mij de afgelopen tijd enorm over heb geërgerd is over de hoeveelheid onzin wat over met name gezond eten wordt verspreid. Zogenaamde BN’ers, health foodies, influencers die ineens het licht hebben gevonden als gezondheidsgoeroe.  Zij die hun eigen portemonnee hebben gevuld (met het schrijven van boeken) en die van de consument hebben geleegd. Ik vind het toch altijd bewonderenswaardig hoe een al eeuwenoude voedingswijze iedere keer opnieuw wordt verpakt en een hype wordt. Boeken die als warme broodjes de toonbank overgaan. Wel met toevoeging van wat extra snufjes zoals te ingewikkelde recepten, te dure ingrediënten die je amper kunt vinden met bijbehorende  gezondheidsclaims (leugens) die voor waar worden aangenomen. Ja, ja we durven.

Biologische voeding

Wat mij opvalt dat vooral biologische voedingsproducten worden aangeprezen, omdat dit beter en gezonder zou zijn dan niet-biologische voeding. Ook zou het eten van niet biologische voeding onze hormoonhuishouding in de war schoppen. Dit is echter nooit wetenschappelijk bewezen. De meeste consumenten die biologische voeding kopen, denken dat bio landbouw geen gebruik maakt van schadelijke pesticiden. Het verschil tussen biologische en gangbare landbouw is dat er in biologische landbouw geen synthetische pesticiden worden gebruikt, op een paar uitzonderingen na, maar nog wel natuurlijke pesticiden. Dat zijn pesticiden van natuurlijke bronnen. Wetenschappers die de toxiciteit van pesticiden onderzoeken, kwamen tot de vaststelling dat natuurlijke pesticiden niet altijd veiliger zijn dan synthetische. Kopersulfaat is zeer persistent en meer dan tien keer giftiger dan synthetische fungiciden. Als je je beter voelt bij bio-voeding dan moet je dat vooral doen, maar voor de gezondheid is het niet belangrijker of je nou een biologische of niet-biologische appel eet. Ik heb trouwens lang gedacht dat bio-voeding lekkerder zou smaken dan niet bio-voeding, maar een komkommer, biologisch of niet smaakt gewoon niet in de winter. Voeding krijgt voor mij pas smaak als het uit het seizoen afkomstig is.

Challenges

Waar ik ook een beetje van doorgedraaid van raak is al die gezondheid challenges met wederom gezondheidsclaims die niet wetenschappelijk bewezen zijn. Zo postte een BN’er doe orthomoleculair voedingscoach (typen gaat beter af dan uitspreken) laatst dat het enorm goed is om elke dag op een nuchtere maag warm citroenwater te drinken. Het helpt bij afvallen. Dat je tandglazuur er ook van afslankt wordt niet vermeld. Momenteel kunnen we meedoen bij met selery juice challenge, waarbij je elke dag een bos biologische selderij uitperst tot sap. Zou de lever ontgiften en toxines afvoeren en zullen we ons bovendien energieker gaan voelen. Buiten het feit dat de lever al een ontgiftende functie heeft is dit natuurlijk ook dure onzin. Reken eens uit, elke dag een bos biologische selderij a 1,89 euro en dat 30 dagen lang( ja want dan zal je het pas merken), exclusief een dure juice apparaat die je er nog moet bij aanschaffen. Op een stuk selderij knagen is natuurlijk not done. Next, de ananas challenge, waarbij je de schil van de ananas kook in 3 liter water en afgekoeld gedurende de dag opdrinkt. Schijnt heel vocht afdrijvend te werken. Ik zou mij pas werkelijk zorgen maken als je die 3 liter hebt opgedronken en dat je geen enkel druppel vocht verliest. Dit soort rariteiten zouden verboden moeten worden. Waarom zou je als je al gezond eet en voldoende beweegt wagen aan dit soort rariteiten? Waarom wagen deze al gezonde, afgetrainde of dunne types nog aan een detox of challenge.

Geen vlees geen zuivel

Er schijnt een documentaire te zijn over de vee industrie richt zich vooral richt op wat vlees eten met onze gezondheid doet. Werd massaal gedeeld en werd een hype op social media waarna bijna niemand nog een stukje vlees durfde aan te raken. Agressieve discussies worden op social media uitgevochten met hoge bloeddruk tot gevolg. Natuurlijk ben ik van mening dat we best kunnen minderen op vlees, maar om vlees te kunnen vervangen heb je toch echt goede alternatieven nodig om je vitamine en mineralen voorraad op peil te houden. Bovendien hangt er op geen vlees eten ook een prijskaartje. Wat te denken aan ontbossing van gebieden (soja), populaire graansoorten als quinoa en amarant wat uit Noord-, Midden-, of Zuid-Amerika moet komen. Nee, dan heb ik liever een stukje vlees van de boer uit de buurt op mijn bord dan voedsel wat van heel ver moet komen wat overigens milieubelastend is. Ook moet ik toegeven dat ik een goed stukje rood vlees op mijn bord heb dan een stukje plofkip zonder smaak. 

Wie herinnerd zich trouwens de reclame van Peer Mascini met zijn huisdier zich nog? “ Ik heb nog zo gezegd: geen bommetje”!. Nou deze reclame zal niet gauw terugkeren op de buis nu melk sinds een aantal jaar een slecht imago heeft. Het valt me wel op dat ik sinds geen tijden reclame heb gezien over melk. Zou het daardoor komen? In mijn tienerjaren heb ik wat liters melk gedronken en gelukkig ik leef nog. Er zijn natuurlijk alternatieven zoals plantaardige melk en geitenmelk. Daar moet je van houden, maar ik heb toch liever gewoon het echte werk in mijn koffie en zal daar niet voor wijken.

Kern van het verhaal

Tegenwoordig kun je schijnbaar makkelijk van alles roepen en mensen nemen dit voor waar aan. Het lijkt alsof alleen de gezondheidsgoeroe ’s beschikken over kennis over wat we wel en niet mogen en wij volgen als kuddedieren. Ook ik ben er heus ingetrapt. Natuurlijk is het belangrijk dat je gezond eet en voldoende beweegt en dat is mijn inziens ook het recept om gezond en fit te blijven.

Zou ik me al energieker gaan voelen na een glas selderij sap dan raak ik al meteen in een dip met de gedachte dat ik die keukenapparaten nog moet schoonmaken…

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s