Kapuska

Ik heb soms van die periodes dat ik even niet weet wat ik moet koken. Een beetje inspiratieloos. Dan pak ik mijn receptenboekje erbij om te kijken of er nog interessante recepten in staan. Ik vind dan altijd nog wel een “vergeten” recept die ik herontdek. Kapuska. Kapuska is een stevige traditionele stoofpot uit de Turkse keuken waarvan de naam is afgeleid van het Russische woord voor kool. Hoewel de naam wordt geïmporteerd, is het gerecht een Turkse versie van een koolstoofpot die veel voorkomt in Rusland en Oost-Europa. Hierbij deel ik het recept, maar je kunt er natuurlijk je eigen draai aan geven door ingrediënten toe te voegen, maar het hoofdbestanddeel bij Kapuska blijft wel de kool. Ik vind de simpele versie met gehakt en yoghurt het lekkerst.

Benodigdheden

1/4 witte kool of spitskool
300 gram rundergehakt
1 ajuin
1 eetlepel tomatenpuree
2 eetlepels olijfolie
1 eetlepel boter
2 kopjes heet water
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel rode gemalen peper Griekse yoghurt (optioneel)

Aan de slag

Was en hak de kool fijn. Snijd de ui in blokjes en zet apart. Doe de olijfolie en boter in de pan, zodra de boter smelt, doe je de gesnipperde ui erin en bak deze tot ze glazig zijn. Voeg het rundergehakt toe en bak tot het rundergehakt gaar is.Voeg dan de tomatenpuree toe en bak nog ongeveer 2 minuten.Voeg de kool en 1 glas kokend water toe aan de pan en sluit de pan met een deksel. Voeg de kruiden en nog een glas water toe als de kool zacht begint te worden. Zet de pan op middelhoog vuur en kook tot de kool zacht is en geabsorbeerd.

Nadat het gaar is, leg het op een serveerschaal, versier het met yoghurt en gemalen rode peper en serveer het met bulgur of rijst. Je kunt de gehakt ook weglaten, waardoor het een vegetarisch gerecht wordt.

Enjoy!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s