Het stillen van die eeuwige honger naar meer & de eenvoud van minimalisme

In drie jaar tijd ben ik twee keer verhuisd en bij elke verhuizing werd ik geconfronteerd met heel veel spullen. Onder spullen versta ik kleding, schoenen, tassen en alles wat te maken heeft met huisraad. Bij de eerste verhuizing binnen de regio had ik al afstand gedaan van wat spullen. Weggegeven, verkocht of weggegooid. Soms met plezier en soms met pijn in het hart. Bij de tweede verhuizing van Nederland naar België heb ik nog een groter schoonmaak moeten houden wat betreft afstand nemen van spullen waar ik nooit naar omkeek. En ik moet zeggen dat deze twee verhuizingen mijn instelling omtrent het alleen maar kopen heeft veranderd. Mijn “honger” naar het altijd maar willen kopen is gestild. En ook in mijn brein is het een stuk rustiger. Alsof ik een stukje levenskwaliteit erbij heb gekregen.

Factoren
Ik denk niet dat ik de enige ben en dat velen een stukje herkenbaarheid zien in mijn verhaal. Maar waarom hunkeren wij zo naar het kopen en hebben van veel spullen? Ik denk dat het te maken heeft met een aantal factoren. Wij laten graag zien dat het goed met ons gaat. Een dure auto, een nieuwe handtas, een nieuw interieur. Wij hebben vaak de illusie dat wij hiermee geluk of stukje tevredenheid kunnen kopen, maar zoals ik zei is dat een illusie. Tenminste, zo ervaar ik dat. Na elke aankoop hebben we een kort geluksgevoel, waarna deze al snel verdwijnt. Ook helpt het medium Instagram niet bepaald bij het minimaliseren van onze bezittingen. Hoe vaak zie ik niet dat men op Instagram bij bepaalde mensen die in weelde leven, vragen waar zij dat ene kledingstuk, horloge, tas, schoenen, boek en vaas hebben gekocht. Vaak maken deze mensen die al zoveel hebben, reclame voor een product die zij gratis toegestuurd hebben gekregen. Slim marketingtechniek dus. Verder zie ik vaak dat mensen kopen uit verveling en onrust. Ik ben van mening dat het dus goed is om te minimaliseren. Doelbewust aandacht schenken waar wij het meeste waarde aan hechten en het verwijderen van “rommel” die ons eigenlijk afleiden van wat er echt toe doet. Hiermee wil ik niet zeggen dat je nu drastisch alles moet wegdoen en in een leeg huis moet zitten, maar spullen wegdoen die eigenlijk geen toegevoegde waarde leveren aan je leven.

Meer lucht in je leven
De voordelen van minimaliseren zijn eindeloos. Om te beginnen is het minderen goed voor je portemonnee. Verder schep je meer ruimte in je huis, waardoor je minder tijd en energie nodig hebt om op te ruimen. Ook is het goed om je bezittingen niet contant te vergelijken met anderen wat resulteert tot meer tevredenheid en minder stress. Het bezitten van veel spullen betekent zeker niet dat jij het beter hebt dan een ander of dat je gelukkiger bent dan een ander. Meer is dus niet altijd beter. Less is more.

Tips                                                       

Stapel geen rommel op, zodat je niet achter raakt met opruimen. Dit kost immers tijd en energie
Neem ook eens je voorraadkast met eten onder de loep. Ook daar staan vaak onnodige producten die niet worden gegeten, maar impulsief zijn aangekocht door een aanbieding bijvoorbeeld. Geef deze producten weg (let wel op de houdbaarheidsdatum) en koop alleen wat je lekker vindt. Vaak kun je ongeopende etenswaren doneren aan de voedselbank.
Wees tevreden met wat je hebt en wees daar trots op en stop jezelf te vergelijken met anderen.
Ga niet winkelen uit verveling. Winkeliers zijn heel goed in het aanprijzen van mooie producten. Elk seizoen wordt het assortiment veranderd en lijkt alles nog mooier en luxer gepresenteerd. Ja hallo, zo blijf ik kopen. Weg blijven dus uit de winkelstraten
Kijk minder tv en laat social media, waaronder Instagram vaker met rust. Zij brengen je vaak op ideeën voor allerlei zaken die je niet nodig hebt. Je zult zien dat je die zaken ook niet mist.

Aan de slag
Nu is het aan jou om aan de slag te gaan om meer ruimte en lucht te creëren in je leven. Ik kan me best voorstellen dat het moeilijk is om in een keer jezelf te ontdoen van zaken die je eigenlijk afleiden van wat er eigenlijk echt toe doet. Maar hé, minimaliseren kan natuurlijk ook in fases. Begin bijvoorbeeld eerst met je slaapkamer. Welke kledingstukken hangen al tijden in je kledingkast, waarvan je niet eens meer wist dat je die nog had. Weg ermee! Idem dito met tassen en schoenen. Ga vervolgens verder met de woonkamer, keuken cetera…. Wat mag blijven? Wat kan weg? Neem afscheid van spullen die alleen maar vullen. Je zult zien dat het resultaat oplevert, geloof me. Na het succesvol voltooien van deze fases kun je misschien ook starten met het minimaliseren van je virtuele vriendenlijst. Happy en thankfull you! Daar doe je het voor!

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s